top of page
ersa.jpg
febr-2024.jpg

Februari 2024En bild av motorbåten som arbetade som dragare av många (mosor) av barkat timmer mellan Uvanå och Nainsdammen. Flottningsbåtens dåvarande besättning är Jan Persson från Nainsfallet, Johan Möllberg Nain, Gösta Nordén Uvanå och Samuel Thelning ifrån Nainsdammen.

​

mars-2024.jpg

 Mars 2024

Ökstockarna i Stora Örsjön

I Stora Örsjön vid knons nordligaste ände drunknade Björnås-Jöns, Eriksson i efternamn och Jon Larsson från Halla 1844-07-21. De hade begivit sig över Hallshöjda och letat efter silverfyndigheter och därefter letat i sjön Stora Örsjön.​

En hund följde med på ökstocken och rörde sig förmodligen hastigt så de ramlade i sjön.Då de ej hade någon simförmåga så drunknade de. Ökstocken var ifrån 1800-talets första hälft.

​

​

Tjuvhinrik.jpg
tjuvhinrik 2.jpg
Tjuvhinrik 1.jpg

April 2024

En av de största brottslingarna som fötts i Gustava någonsin. Henrik Persson född 31-Juli 1820 i Långlidberg. Han fick en massa öknamn då han bodde i Aamäck. Tjuv-Hindrik och Skörv-Flaken var hans gängse namn.

Han dog den 16-Dec 1879. Han var gift med Lisa Liljebjörn ifrån Rådaåsen i Norra Råda.

​

Han flyttade till Aamäck för att få kortare väg till sin vän Casper Jansson i Laggåsen. Tjuv-Hindrik satt inne ett tag på Långholmen-anstalten på Örebro fästning och på Malmö hus fästning. 

​

(Som vanligt Roland Svensson som gett mig information)

tjuvhinrik-son.jpg
Tjuv-hinrik-fängelse.jpg

Maj 2024

Detta är sonen till Tjyv-Hindrik eller Skörvflaken som befolkningen beslutat att kalla Tjyv-Hindrik. Denne son född 1853 frigavs efter tre års straffarbete på Malmöhus Citadell mellan åren 1878-01-29 till frigivningen 1880-12-29 .Efter begången stöld 3:e resan. Han hade sparat ihop summa 18:35 kr vid frigivningen. Han var då av blek hy med blåa ögon och mörk hårfärg. 

Dessutom var han 5 fot och 9 tums längd. Han dog strax efter frigivningen. Denne Per Johan Henriksson bodde på Aamäck norra ett tag innan han blev angripen av stölderna. Annars bodde hans far på Aamäck det södra en tid.

​

aamäcknorra.jpg
aamäcksödra.jpg

Juni 2024

​

HFL för åren vid mitten av 1800-talet visar två personer med samma namn, Jan Danielsson. I HFL för 1845-1849 återfinns Aamäcks förste nybyggare som hade samma namn . Denne redovisas i HFLén som Jan Danielsson, hustrun Lisa Andersdotter och hans sju barn. De två Jan Danielsson dog ungefär samtidigt. 

​

En var Jan Danielsson ifrån Aamäck, Jan härstammade ifrån Deglunden (Skyttåsen) och var son till D Danielsson och Lisken Jonsdotter. I ett längreperspektiv härstammade han ifrån Malmbackarna.

​

När 1850-1854 års HFLér sammanställs är modern Lisa Andersdotter. 

I det södra torpet i Aamäck bodde Per-Johan Gråberg med familj i över 40 år. På bilderna ser vi vid den norra stugan

Julius Abrahamsson framför stugan med Anna Sofia Gråberg och dottern Julia född den 14/10 1921.

​

På den andra bilden ser vi stugan på södra Aamäck. Både Tjyv-Hindrik och Gösta Gråberg har bott i båda stugorna.

Den norra ligger 750 m norr om den södra.

​

Albert Carlsson Boa 001.bmp
Boknôdder och familj 001.bmp

Juli 2024

​​

Albert Carlsson var född i Grava socken 1869 och dog i Gustavsfors 1943.

Han hade under 40 år lanthandel i Gustavsfors. I den affären kunde man förutom matvaror köpa allt från knappnålar till järnstänger och kostymer. Han hade även filial i Uvanå och Laggåsen. 

På det andra kortet står det ”boknôdder” och Alberts familj. Det är taget bakom affären.

V N016 (2).jpg
A060.jpg

Augusti 2024

​

Tommy Höök, Filipstad, har en del kort efter Arvid Nilsson, Flåsjön. Tre av dem har varit införda i Gustavabygden nr 84. Här kommer ytterligare två av Arvid Nilssons kort på hus som bör ha legat i östra Gustava eller Rämmen.

Om någon av våra tittare känner igen något av dem vill vi att du kontaktar Gustavaforskning.

Ivans kiosk 2 001.bmp

September 2024

​

1948 började man bygga Tranebergs kraftstation. Det var många som arbetade med bygget vilket fick Ivan Eriksson – som bodde vid Traneberg – att starta en kiosk, som kom att ligga vid vägen mellan Gustavsfors och Geijersholm.

Den var öppen från våren och fram till hösten. Ett år hade han kiosken öppen även vid julen, men det gick inte så bra. Ivan var handikappad. De första åren lär han ha cyklat till kiosken, men efter en tid orkade han inte längre ta sig fram utan grannen Oskar i Sätterstad sköv honom fram och tillbaka på en cykel.

Förutom kraftstationsbyggarna de första åren bestod Ivans kundkrets mest av resenärer i förbipasserande bilar.

Trafiken var inte så stor på den tiden men många bilar stannade till när man fick se en kiosk mitt inne i skogen.

Kiosken besöktes även av ungdomar från Gustavsfors, Geijersholm och Hagfors. Det fanns ett bord och stolar vid kiosken där man brukade samlas under kvällar och helger.

Försäljningen var nog liten, så det var nog mest för att få komma ut och träffa folk som Ivan höll kiosken öppen under tio år. Han lade ner den i slutet av 1950-talet.

​

Stående framför kiosken: Oskar i Sätterstad, Irene Jansson, Sven i Starra, Anita Karlsson och Elise Berg.

 

Ivan Eriksson i kioskluckan.

​

Storskolan 2 001.bmp
April
storskolan 1 001.bmp

Oktober 2024

​

I slutet av 1830-talet byggde man den första skolan i Gustavsfors. Så småningom blev den för liten, därför byggde man under 1880-talet ytterligare en skola i närheten av den gamla. Den kallades storskolan och den gamla för småskolan.

​

Någon gång omkring 1900 tog man ett skolkort av eleverna vid storskolan. Man ställde upp eleverna i en lång rad med skolläraren Johan Erik Åhs i mitten. Till vänster om sig hade han 16 pojkar och till höger 14 flickor. En bit från flickorna står det fyra personer, troligen är de tre första Åhs hustru Karin och deras två pojkar, Paul och Joel. Damen längst till vänster på kortet är okänd. Det är ett egendomligt skolkort för det finns ingen möjlighet att se vilka som är med på det. Den enda kända är Sigfrid Gullberg, född 1889, som berättat att han är den tionde pojken från höger.

​

Det andra kortet är troligen taget några år efteråt, även det på baksidan av huset. Nu har det växt upp små träd framför fönstren och på en del av fönstren har man satt upp markiser.

Bilden är tagen av Foto & förlag K.F. Karlsson, Mellerud & Åmål och såldes som vykort.

​

Ant besök 20-05-24

Startsida 

Styrelsen

2024-10-02

Bilder -24

2024-10-02

2021-12-21

Brobygget i Gustava

​

bibliotek.jpg

länk till Okt 2024 

Senaste uppdatering

Sikforsdammen 

2024-08-29

Brobygget

Biblioteket Gustafsfors

Öppet varje Tisdag 

kl 17:oo - 19:oo

bottom of page