top of page
Bokstol 013.jpg

Januari 2025

​

De flesta av Laggåsens torpare var duktiga liesmeder. Vid de flesta torpen hade man en smedja och liesmidet stod för en stor del av deras försörjning. De sålde många av sina liar vid högmässor och marknader. Johan Eriksson från Knäberg född 1879 har skrivit följande om livet vid Gustavakyrkan under söndagarnas högmässor under hans barndom: ”En Söndag i juli var smederna i Laggåsen där och sålde liar, då skulle alla dit och fylla på sitt förråd av den varan.”

​

Man kan även läsa om liesmidet i flera handlingar. Här är några exempel:

I Henrik Larssons bouppteckning från 1827 stå att han hade en smidesbälg och städ, skruvstäd, sex hammare, fem tänger, tre hovtänger, två huggjärn och två slipstenar. Dessutom hade han 45 gamla och 24 nya liar.

​

Under 1860-talet stämde jägmästare Fagerlin sjutton torpare för olaga kolning. De flesta av dem blev frikända för att de kolat för eget behov till det klen- och liesmide man utövade.

Om Lars Andersson, Sörgården, skrev Fagerlin att han hade ”icke mycken duglighet att sköta jordbruket enär han allt för mycket sysselsatte sig med liesmide”.

Liar är en förslitningsvara men vid Sörgården fanns det två handsmidda liar kvar för tio år sedan, troligen smidda av Lars Andersson. Sörgården ägs i dag av en holländare som knappast kan veta vilka rariteter de är. Förhoppningsvis finns de kvar och borde då skänkas till hembygdsgården.

​

Bild och text: Valter Berg

Skärmbild 2025-01-29 103213_edited_edite
Skärmbild 2025-01-29 102759_edited_edite

Februari 2025

​

År 1917 vräktes familjen Nykvist av Uddeholmsbolaget från sitt torp vid Mårtenshöjd. En fotograf från fackföreningen var där och tog två bilder där den vräkta familjen stod med hela sitt bohag utspridd på marken. Sedan sålde man kort på vilka det stod,

”UHB giver kristidshjelp 1917"." En arbetarefamilj vräkes”. Behållningen från kortförsäljningen gick till familjen.

Familjen bestod av den 48-årige skogsarbetaren Anders Vilhelm Nykvist och hans hustru 43-åriga Ida Maria Persdotter samt deras tre barn 12-årige Robert, 8-åriga Agnes Maria och den några månader gamla Rut Valborg, som hustrun bar på sin arm.

​

Anders Vilhelm Nykvist var barnfödd på stället men sedan han gift sig hade familjen flyttat till Stora Tuna. 1908 kom familjen tillbaka och Nykvist övertog föräldrahemmet.

Det är okänt varför familjen vräktes, men den fick ett lyckligt slut. Man kom fram till en överenskommelse och familjen fick bo kvar. Troligen hade bohaget burits ut av personal från Uddeholmsbolaget och landsfiskalen, men lika troligt är att paret Nykvist fick bära in det tillbaka möjligen med hjälp av grannarna.

​

Bilder och text: Valter Berg

​

hyttan1 001_edited.jpg
hyttan 002_edited_edited.jpg

Mars 2025

​

Hyttan i Gustavsfors var i drift mellan 1870 och1910. Från de åren finns det många kort över hyttan. De här två korten är troligen det äldsta och det sista som togs om man bortser från den ruin som fortfarande finns kvar. Den smala skorstenen som syns längst till höger på hyttans tak hörde till bessemerverket.

Detta var i drift från 1873 till 1881, då det flyttades till Hagfors. Kortet måste alltså ha tagits under något av dessa år, för när bessemerverket flyttades revs skorstenen. För att vara så gammalt är det ett av de bästa korten som finns på hyttan.

 

Om det andra kortet har Bror Allan Qvick, uppväxt vid hyttan berättat följande:

”Kortet är taget av min bror Martin någon gång under sommaren 1926. Hyttan var då svårt raserad, men taket var fortfarande kvar. Senare under hösten, en dag när jag kommit hem från skolan, hördes ett väldigt brakande nerifrån hyttan. Det steg upp ett rök- och sotmoln högt upp i himlen. Jag sprang ner för att se vad som hänt och fick då se att hyttan var taklös. Längst in i Ia (viken från Uvån in till hyttan) fanns en stor kran med en lång vajer. Den hade man använt till att dra malmbåtarna den sista biten. Nu hade någon, eller några, använt kranen till att dra ner hyttaket. Avsikten var att komma åt plåten och virket. De som gjort det hade stuckit därifrån. Det var väl lugnast ifall någon skulle bråka.”

Hyttplåten blev flitigt använd på lador och skjul och fortfarande finns det några fallfärdiga lador med hyttplåt.

Översta bilden tagen ifrån: västra sidan av Ia

Nedre bilden tagen ifrån: Östra sidan älven

​

Bilder och text

Valter Berg

​

bron 25-03-31_edited.jpg
Januari 2025

April 2025

​

Äntligen!!

Efter nästan ett år öppnades onsdagen den 12 mars Hebroa för trafik. Den är fortfarande inte färdig och skall stängas av igen till sommaren för fortsatta arbeten. Ombyggnaden skulle ha varat ett halvår och varit avslutat under oktober 2024, men nu kommer arbetet förhoppningsvis att bli klart under sommaren 2025. Det har då dröjt ett år för att bygga en 20 meter lång bro.

Som en jämförelse kan nämnas: Öresundsbron är åtta kilometer över öppet vatten. Om byggtakten på den bron varit densamma så hade det dröjt 400 år innan den blivit klar.

​

Text

Valter Berg

​

Ant besök 20-05-24

länk till April -25 

Sikforsdammen 

Mån bild  2025-03-31

Startsidan 2025-04-17

Senaste uppdatering

Utgiv nr    2025-03-10

bottom of page